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Applicability

❖ Applicable only when Capital Asset or Stock-in-trade(in kind) is given to the

specified person / outgoing partner.

❖ No applicability of section 9B if asset in kind is not given or only money is given.

❖ Applicable when Fair Market Value of the asset given is more than its Book Value.



Applicable to whom

➢ Specified Entity i.e Partnership Firm/ LLP/ AOP/BOI

➢ In case of Reconstitution of specified entity---

------some partner leaves

------Some new partner joins

------Change in sharing ratio of existing partners

➢ In case of Dissolution of firm.



❖ Transfer of asset in kind to the outgoing partner to be treated as “Deemed Transfer” in

the hands of Specified entity/ firm.

❖ Fair Market Value of asset or stock-in-trade to be taken as value of sale consideration to

the firm.

❖ Taxable in the hands of firm as Capital gain if it is capital asset and business profits if it is

stock-in-trade.



a) When Capital Asset or Stock-in-trade is given to outgoing partner the difference 

of Book Value and Fair Market Value of the asset is profit/ gain to the firm and is 

taxable in the hands of firm.

b) Section 9B is in fact, in substitution to erstwhile section 45(4), enlarging its scope.

c) This provision of section 9B has been provided in Chapter II of the Income Tax Act 

because it is treating as “Deemed Transfer” to Capital Asset or Stock-in-trade 

given to the outgoing partner. Tax on such ‘deemed transfer’ may fall in Chapter 

of “Capital Gains” as well as “Income from Business and Profession”. Therefore, it 

seems that instead of making the provisions in both the Chapters separately, new 

section 9B has been provided in Chapter II as charging section.



COMPUTATION OF TAX

❖ How to calculate Fair Market Value of Capital Asset or Stock-in-trade.

❖ Whether LTCG or STCG

❖ Whether Indexation allowed

ANALYSIS OF SECTION 9B



CONTENTIOUS ISSUES

 Definition of ‘Transfer’ of Capital Asset u/s 2(47) not amended.

 As per section 9B taxability arises in the year in which asset is received by 

the specified person. In case reconstitution of firm and receipt of asset by 

outgoing partner falls in different years---what would be the implications??

(section 45(4) also on receipt basis, concept of accrual basis diluted. Why???)

 Whether receipt by partner to be actual receipt of asset or it may be 

constructive receipt.

 What about some asset not covered within the definition of capital asset u/s  

2(14) eg. Agricultural land.

 In case of Capital Gain whether deduction u/s 54EC can be claimed.

 Section 28 regarding Business Income not amended to include Deemed 

Transfer of Stock-in-trade at Fair Market Value.

 How to calculate Fair Market Value in case of Stock-in-trade which is no 

where provided in the Act.
continue.....



 Cost of Acquisition in the hands of the partner receiving the asset--

-how much??

 Section 49 regarding Cost of Acquisition not amended.

 When FMV is debited to the capital Account of the partner, it 

tantamount to payment of FMV as sale consideration by partner to 

the firm.



ACCOUNTING TREATMENT

 May account for in the books as if Capital Asset/ Stock-in-trade has 

been sold/ transferred to the outgoing partner at Fair Market Value.

 Profit / gain on such transfer after paying the taxes to be credited to 

the capital account of all the partners, including outgoing partner.

 FMV of asset to be debited to the capital A/c of the partner outgoing 

or receiving the asset. 



APPLICABILITY

➢ Applicable when Fair Market Value of asset, if any, and money given 

to the outgoing partner is in excess of credit balance in his capital 

account.

➢ No applicability of section 45(4) if value of money paid to the 

outgoing partner is to the extent the amount credited in his capital 

account.

➢ Not applicable in case of dissolution of firm.

➢ Excess amount paid to be allocated to the existing or self generated 

assets of the firm after revaluation.



Excess Amount taxable in the hands of firm

➢ As per section 45(4) excess amount paid to the outgoing partner is taxable as CAPITAL

GAINS in the hands of specified entity/firm.

➢ Taxable in the hands of firm, not in the hands of partner.

➢ Taxable as capital gain to the firm

---whether LTCG or STCG (see Rule 8AA(5))

▪ As per Rule 8AA(5) if amount paid is attributed to the long term capital asset, such 

amount shall be treated as LTCG and if such amount is attributed to short term capital 

asset, it shall be treated as STCG.

▪ If amount paid is not attributed to any asset or if it is attributed to self generated 

asset or self generated goodwill of the firm, it shall be treated as STCG.

➢ whether indexation allowed in case of LTCG-----NO



 Why attribution—to give benefit of COA in future.

 For attribution of excess amount as per section 45(4) revaluation of 

all existing assets/ self generated assets or goodwill to be got done 

by the registered valuer.

 No attribution/ revaluation required, if don’t want to take benefit of 

COA in future, or may be recognized to self generated goodwill.

 Depreciation on such amount attributed to the assets not allowable. 

In fact, such excess amount represents partial revaluation of 

existing assets. Depreciation is allowable on historical cost. 

 If excess amount is not attributed to any existing or self generated 

asset, it is to be ignored.



Assets of 
firm

Cost Revalued Revalued 
difference

Attribution

Land 30 225 195 65

Building 20 20 ---- ----

Plant & 
Machinery

150 195 45 15

Stock 50 50 ---- ----

Goodwill ---- 30 30 10

Trade Mark ---- 30 30 10

Total 250 550 300 100



 Excess amount paid to the outgoing partner is in fact compensation 

for increase in value of existing assets/ self generated Goodwill or 

assets of the firm, to the extent of his share. It is in effect share of 

the outgoing partner in the unrealized gain in the value of existing 

or self generated assets.

 In fact such excess amount should have been taxable in the hands of 

partner. Not able to understand the rationale why it has been taxed 

in the hands of firm.

 The rationale can't be drawn even from the erstwhile Dividend 

Distribution Tax (DDT) for companies or erstwhile section45(4) of 

Income Tax Act.



 Excess amount paid to the outgoing partner to be attributed to the existing 
assets/ self generated Goodwill or assets as per Rule 8AB.

 In fact tax on such excess payment is being paid by the firm on behalf of 

outgoing partner. As per commercial prudence, it should be debited/ 

recovered from him or rather his share of excess amount to be paid should 

be calculated by giving effect to the applicable tax. 

 In the books such excess amount paid to the outgoing partner may be 

accounted as---

-To debit to the capital account of remaining partners, or 

-To add to the value existing assets to which such amount is attributed 

after revaluation of asset, or

-To keep in separate account pending allocation.



Liabilities Amount Assets Amount

Capital Account 300 Land 100

Partner—A  100
B  100
C  100

Bank 200

Total 300 Total 300

1. Land revalued at Rs. 400

2. Partner “A” paid Rs. 200

3. Tax to firm Rs. 30@ 30% on 100(200-100)

4. Existing partners asset value after payment of taxes (400-30=370)



 No applicability of section 45(4) if amount in excess of credit 

balance in capital account of the partner is not paid.

 No applicability of section 45(4) in case of admission of new partner.

 In case there is reconstitution of firm by re-adjusting sharing ratio 

of partners whether it may attract provision of section 45(4)???

 Whether in such case provision of section 56(2)(x) can be attracted.

 Disproportionate investment in capital A/c by partners.



 Taxable on receipt basis---If receipt by partner in several different years in 
future, whether taxable in different years, attribution to assets in which year.

 Computation of Capital Gains u/s 45(4) in case of negative capital balance of 
partner. Debit balance due to losses or due to excess withdrawals earlier 
made.

 Whether forgoing debit balance tantamounts to payment.

 What would include credit balance of partner’s capital account—Reserves & 
Surplus—only free reserves to be included.

 Set off and carry forward of losses in case of taxability u/s 9B and section 
45(4)

 What would be the treatment of the excess amount paid not attributed to any 
assets of the firm. Whether it may be allowable expense.

 Whether provisions of section 9B and 45(4) tantamount to double taxation in 
the hands of firm.

 Treatment of the amount received by outgoing partner, if any, outside the 
firm from incoming partner to relinquish his share in the firm. Whether there 
can be any cost of acquisition to be reduced.

 Whether it would be LTCG or STCG



 Excess amount paid to outgoing partner is 
attributed to the existing assets/Goodwill of 
the firm as per Rule 8AB.

 Such amount attributed to be allowed as 
deduction on transfer of such asset while 
calculating capital gain u/s 48 at any later 
stage.

 However, depreciation on such amount 
attributed shall not be allowed.



 Amount taxed u/s 45(4) is required to be attributed to the 
remaining capital assets of the firm.

 Such attribution may be to the capital asset forming part of Block of 
asset as per CBDT Circular No. 14 dated 2nd July, 2021.

 Amount to be attributed to---

◦ Revaluation of existing assets

◦ Valuation of self-generated asset or self-generated Goodwill.

➢ Such amount is to be attributed on the existing asset or self-

generated asset/Goodwill on prorata  basis.
➢ Revaluation of asset has to be based on a valuation report obtained 

from a registered valuer.
➢ If excess amount paid doesn’t attribute to any of the existing assets 

it shall be ignored for the purpose of section 48(iii)

➢ No attribution to the asset in kind, if any, given to the outgoing 
partner, taxable u/s 9B of the Act.




